Temat: Flash mob jako temat pracy magisterskiej

aulina

Odp: Flash mob jako temat pracy magisterskiej

Witam na forum. Myślę, że to doskonał pomysł na temat badań. Jest to zagadnienie mało zbadane i faktycznie możesz mieć problem literaturą, która w sposób bezpośredni odwoływała się do tego zjawiska. Niech Cię to jednak nie zniechęca. W literaturze psychologicznej jest sporo materiałów, które dotyczą spontanicznych zachowań społecznych.

Bardziej zastanawia mnie, w jaki sposób zbadasz ludzi, którzy w takich zdarzeniach uczestniczą. Umówisz się wraz z innymi i po wszystkim będziewsz ich "wyłapywał"? Na czym miałbyby polegać i w jakis sposób będą przeprowadzone Twoje badania? Myślałeś już o tym?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Myślałam. Na forach poświęconych flash mobbingowi można spotkać wielu ludzi interesujacych się tym i uczestniczących w akcjach. Wielu z nich odezwało się do mnie i wyraziło chęć wzięcia udziału w badaniach. Myślałam raczej nad dotarciem do tych ludzi drogą internetową.

Sama już nie wiem co z tą pracą. Jedni uważają, że pomysł jest ciekawy, inni że flash mob to już przeżytek i szkoda zawracać sobie głowy, a temat pracy mało użyteczny.

Mam jeszcze jedną alternatywę: temat dotyczący ludzi poznających swoich partnerów przez internet, albo w ogóle... zawierająch znajomości w ten sposób. Można by zbadać  stopień nieśmiałości itp. Sama już nie wiem  :sad:  Czas goni a ja się nie mogę zdecydować  :cry:

aulina

4

Czy znasz jakies badania dotyczące flash mob? Bo ja nie bardzo. Już choćby z samego tego tytułu warto się zająć tym zjawiskiem. JEdnak ważniejsze od tego co chcesz badać, jest odpowiedź na pytanie czego chcesz się dowiedzieć? Można badać grupę ludzi w sanatorium narządów ruchu, ale sama obserwacja dla psychologów nie jest niczym wartościowym (co innego np. dla antropologów), ale już konkretne zjawisko - np. poziom altruizmu czy konformizmu u tych osób zamkniętych w sanatorium jest rzeczą ciekawą i interesującą z pewnością właśnie psychologów.

5

Myślałam nad motywacją ludzi do uczestniczenia w tego typu przedsięwzięciach lub też o sposobie tworzenia się norm. Skłaniam się ku motywacji, ale nadal nie wiem czy to dobry pomysł na pracę. Niektórzy potrafią skutecznie zniechęcić  :sad:  Powoli nawracam się na ten temat, bo po długim okresie ciszy akcje znów zaczynają być organizowane ( 20.01.2007 we Warszawie np ludzie będą witać Nowy Rok 2008  :mrgreen: ), poza tym promotor uznał, że praca mogłaby być ciekawa, a kolejny plus jest taki, że coraz więcej osób się do mnie odzywa i chce być źródłem informacji... więc może jest w tym jakiś sens  :nod:

aulina

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

7

dziękuję  :smile:  skutecznie przywróciłeś mi wiarę w ten pomysł  :nod:

aulina