Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Odpowiedzialność ... Coż to takiego?
Psychologia-Społeczna.pl - Forum → Psychologia osobowości → Odpowiedzialność ... Coż to takiego?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Odp: Odpowiedzialność ... Coż to takiego?
Odpowiedzialność to bardzo ciekawy i często przewijający się temat w psychologii społecznej.
Właściwie do głównego nurtu badań nad odpowiedzialnością wciąż włącza się praktycznie jedynie teorię Darleya i Latane (1963) nad tzw. dyfuzją odpowiedzialności, która mówi o tym, że odpowiedzialność np. za pomoc pokrzywdzonemu w wypadku samochodowym maleje wraz z liczbą osób, które są świadkami tego zdarzenia. Odpowiedzialność ulega zatem rozproszeniu.
Ten paradygmat odniesiono do wielu badań - badania Zimbardo, Milgrama, Aronsona i wielu, wielu innych.
Odpowiedzialność skorelowana jest również dodatnio r=0.68 z autorytaryzmem. Im bardziej autorytarna osoba - posiadająca sztywne zasady i reguły, poddająca się wpływowi autorytetów, tym wyższy stopień poczucia odpowiedzialności za swoje czyny przejawia. Wynikać to oczywiście może z tego, że sztywne reguły wymagają silnego mechanizmu samokontroli, a do tej niezbędny jest system nagradzania i karania siebie za to, że np. dostosowałem się do swojej reguły w kwestii niepalenia tytoniu mimo namów znajomych, zatem jestem z siebie dumny. W przeciwnym wypadku - zapaliłem papierosa - pojawia się silne poczucie winy i smutek - sama ta świadomość sprawia że nasze poczucie odpowiedzialności za swoje czyny wzrasta lub maleje.
Poczucie odpowiedzialności nie jest oczywiście tożsame z samą odpowiedzialnością, którą albo się ponosi albo nie.
Odp: Odpowiedzialność ... Coż to takiego?
Odpowiedzialność? Moim zdaniem to bardzo ważna cecha, którą powinien posiadać każdy dorosły albo dorastający człowiek. Ważna jest w psychologi społecznej i zgadzam się z pierwszą tezą użytkowanika, gdzie mówi, że jest związana z psychologią społeczną. Wielu ludzi twierdzi, że są odważni, ale ich zachowanie o tym nie śiawdczy wcale. Więc dlaczego się podają za odpowiedzalnych? Siła presji grupy? Być może...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Psychologia-Społeczna.pl - Forum → Psychologia osobowości → Odpowiedzialność ... Coż to takiego?