1

Temat: Literatura na temat plotek i plotkowania

Witam serdecznie,

mam niewielką prośbę, a mianowicie chciałabym prosić o wskazanie literatury dotczącej tematu plotek i plotkowania? Poza "Psychologią plotki" Thiele-Dorhmann'a niewiele udało mi się znaleźć.

2

Odp: Literatura na temat plotek i plotkowania

Bo nie wiele tej literatury jest.
Swojego czasu ja również zainteresowałem się tematyką plotkowania (zwłaszcza po obejrzeniu filmu "Plotka") od strony psychologicznej - czyli plotka jako teoria komunikacji.
Ku mojemu zdziwieniu ani w Polsce ani za granicą nie znalazłem praktycznie żadnej literatury na ten temat. Gdy zwróciłem się do jednege z wybitnych amerykańskich autorytetów w dziedznie komunikacji społecznej - Ema Griffina (autora "Podstaw komunikacji społecznej" - dostępnego co widać po tytule, również w Polsce - ang. nazwa: "A first look at the comunication theory"), stwierdził on że nie znana jest mu żadna literatura na taki temat i zachęcał mnie do prowadzenia badań w tej sferze.
Zatem reasumując - jeśli chcesz mieć w miarę ciekawą teorię, to do it on Your one.

Hypnos ma rację. Z literaturą z tgo zakresu jest faktycznie ciężko. Illanna w zasadzie to i tak masz niezłąsytuację, gdyż masz chociaż jedną pozycję i to w całości poświęconą temu zjawisku.
Myślę, że wiem w jakiej sytuacji się znajdujesz. Miałem podobnie, gdy w pracy magisterskiej podejmowałem problem zaangażowania, które ku mojemu zaskoczeniu nie zostało w psychologii dotąd szerzej omówione. Mój promotor poradził mi wówczas, abym pokusił się o skonstruowanie własnego modelu. Może i w Twoim przypadku byłoby to jakieś rozwiązanie. Jeśli się na to zdecydujesz to postaraj się poszukiwać jakiś pośrednio związanych z tym zjawiskiem modeli. Badając plotkę możesz odwołać się własnie do teorii komunikacji społecznej (tu pomocny będzie Griffin, o którym wspomniał mój Kolega) i na bazie jednego z modeli starać się to zjawisko wyjasniać przy jednoczesnym odwoaniu się do tego, co pisze Thiele-Dorhmann.
Sugeruję także, abyś dokładnie przeszukała czasopisma naukowe. Być moze znajdziesz w nich choć jeden artykuł na ten temat. Wydaje mi się, że to zjawisko było kiedyś poruszane w "Przeglądzie Psychologicznym", ale dokładnie nie podam Ci ani autora ani numeru. Sprawdź także w wyszukiwarkach internetowych (bardzo dobre wyszukiwarki masz wymienione w jednym z tematów na tym forum), ale nie tyle po polsku, co po angielsku. Z doświadczenia wiem, że w większości przypadków coś się jednak udaje znaleźć. Do angielskiego słowa 'plotka' spróbuj dodać: relacje i/lub komunikacja i/lub psychologia (oczywiście także po angielsku), a być może coś Ci się uda odszukać. Powodzenia i raz jeszcze powtórzę: nie bój się zbudowania własnego modelu powstawania czy też działania plotki. Może nawet powinnaś się pokusić o jakiś eksperyment puszczając jakąś plotkę w Twoim IP i kontrolując to, co się z nią będzie działo?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

4

Dziękuję za szybką odpowiedź. Muszę przyznać, że faktyczny brak literatury nie działa zachęcająco. Choć z drugiej strony dobrze jest się przekonać, że mój niewielki zasób literatury dotyczącej tego tematu, nie wynika wyłącznie z nikłych umiejętności poszukiwania literatuty. Skorzystam z Waszych porad i zacznę przeszukiwać internet i wertować czasopisma. Jeżeli uda mi się coś znaleźć, chętnie podzielę się tymi informacjami.

Na temat plotki, któtko, ale jednak wspominają: S. Mika w "Psychologi społecznej" oraz S. Baley we "Wprowadzeniu do psychologi społecznej".