Temat: Czy habilitacja zniknie?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

2

Odp: Czy habilitacja zniknie?

Tak do końca to nie wiem. Myślę, że habilitacja ma swoje dobre i złe strony.
Ale z drugiej strony, czy brak młodych ludzi, bez czterech magicznych literek PROF przed nazwiskiem, na wysokich stanowiskach nie wynika z tego, że niektórzy profesorowie nie chcieliby ich tam widzieć? Bo jakże to tak, bez profesury...?

3

W końcu zaczyna się nad zniesieniem habilitacji debatować. Wydaje się oczywiste, że dla sporej części profesorów decyzja o zlikwidowaniu tego tytułu była by niemile widziana: w końcu oni do uzyskania upragnionego tytułu męczyli się kilkanaście lat. Co więcej - perspetywa rywalizowania z 'młodymi' zapewne budzi wiele emocji - niekoniecznie pozytywnych.

Podoba mi się pomysł prof. Ziejki dotyczący konkursów i rekomendacji kandydatów na stanowisko profesora. Będę jednak bardziej kontrowersyjny: uważam, że każdy pracownik naukowy okresowo powinien przedstawiać przed komisją swoją działalność naukową (np. przez ostatni rok) i tym samym bronić swego stopnia naukowego. Obawiam się jednak, że gdyby mój pomysł miał wejść w życie, kadrę uczelni stanowiłyby w przytłaczającej większości osoby dbające o ład i porządek.

PS. W moim odczuciu tłumaczenie habilitacji tradycją jest nieporozumieniem. Wyłącznie Polacy (proszę o sprostowanie jeśli się mylę) dzielą się ugotowanym jajkiem na Wielkanoc i myślę, że ta tradycja nikomu nie szkodzi. Nad problematyką tradycyjnej habilitacji i jej wpływie na rozwój, motywację do pracy oraz spostrzeganie naszych naukowców na scenie międzynarodowej - trzeba się jednak bardziej zastanowić.

quot;Największy filozof odczuwając głód myśli o chlebie, a nie o systemach filozoficznych"

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

5

Przy habilitacji może i się zdarza, ale takie osoby najczęściej już do profesury belwederskiej nie docierają. Zatem jest zapora.

Faktycznie. To dobry argument, bo uzyskanie tego tytułu jest już dośc trudne i wymaga posiadania kompetencji na wysokim poziomie. Z drugiej jednak strony osiągnięcia naukowe czy ilość "wypszczonych" magistrów i doktorów nie zawsze idą w parze z umiejętnościami niezbędnymi do pracy dydaktycznej. Właśnie ten aspekt - umiejętność nauczania - jest tym, co sprawia, że nie mam jednoznacznie wyrobionej opinii na temat likwidacji vs. utrzymania habilitacji. Bywa bowiem, że wybitny naukowiec i niekwestinowany autorytet w danej dziedzinie jest miernym, a nawet beznadziejnym wykładowcą. Co wtedy? Na ile przyatne są wszystkie jego publikacje, wszystkie osiągnięcia skoro nie umie ich własciwie przekazać swoim studentom? Bywa, że w takich sytuacjach ćwiczenia prowadzone przez adiunkta lub asystenta są o wiele bardziej rzeczowe i adekwatne do prowadzonego przedmiotu. O ich przystępności nie wspomnę.

Tu właśnie rodzi się pytanie. Może nawet nie tyle o samą hablilitację, bo często nie ona jest tu niestety wyznacznikiem jakości lub jej braku (choć powinna być w moim przekonaniu). Ważniejsze moim zdaniem jest tutaj odpowiedzenie sobie na pytanie czy ośrodki kształcące psychologów muszą spełniać aż tyle różnego radzaju warunków dotyczących ilości samodzielnych pracowników naukowych wykładających dane przedmioty. Nie twierdzę oczywiście, że mamy się wobec tego nagle obejść bez osób posiadających duży dorobek naukowy, gdy mamy na myśli dydaktykę. Nie o to chodzi. Pytanie tylko czy nadanie FUNKCJI (nie zaś TYTUŁU) profesora (w rozumieniu zadań dydaktycznych) zasadne jest tylko i wyłącznie w przypadku osób, które uzyskały habilitację?

Temat w ostatnim czasie powraca w wypowiedziach i deklaracjach rządowych. Ciekaw jestem czy projekt zniesienia habilitacji jednak dojdzie do skutku. To już kolejna ekipa, która próbuje przeforsować takie rozwiązanie.

Jak widać do skutku nie doszedł. Może to i lepiej? W sumie na uczelniach prywatnych fakt posiadania habilitacji nie jest konieczny do prowadzenia zajęć czy całych przedmiotów, ba, coraz więcej takich uczelni (np. Wyższa Szkoła Bankowa) sięga po doktorów i magistrów nie dlatego, że nie może sobie pozwolić na ściągnięcie profesorów (z tym akurat zaczynają miec teraz problemy chyba bardziej uczelnie państwowe), ale dlatego, że są lepszymi prakykami, a ich zajęcia bardziej przystają do realiów spotykanych po studiach. Widać rynek sam "znosi" habilitację....