76

Odp: [probl] ANOREKSJA - choroba vs. styl życia

w drodze po rozum stracilam glowe

77

78

No właśnie nie bardzo wiem Bartku jak to sprecyzować. Może opiszę, zapewne ktoś z was będzie lepiej wiedzieć jak nazwać to o co mi chodzi smile

Mówiłam o zaburzeniach żywienia wystepujących u osób wykorzystywanych seksualnie w dziecinstwie, czasem nadal. Najczęściej mam kontakt z osobami w przedziale wiekowym 17 - 25 lat.  Wiem tylko to, co same mi powiedzą, jest to więc wiedza o subiektywnych odczuciach tych osób. Bardzo rzadko rozmawiamy o diagnozach, nie lubią o tym mówić.
Są to więc zaburzenia żywienia spowodowane stanem psychicznym tych osób, tak myślę. Traktowane przez te osoby często jak swoiste "narzedzie" taktyczne, pozwalające im funkcjonować według wzorców przekazanych przez sprawcę/ów i przez współsprawców (otoczenie).

w drodze po rozum stracilam glowe

79

80

81

82

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

84

85

Witam.

Z pewnością mówienie o tym, że TV może być powodem anoreksji  :neutral: nie bardzo mi pasuje. Zaobserwowałam, że osoby, które chorują na anoreksję częto maja bardzo zaniżone poczucie własnej wartości i to powoduje chęć dopasowania się do kanonów piękna. Przeglądnełam stronę pro-ana, porcelanowe motyle i widać od razu, że jest przeznaczona właśnie dla takich osób - takich którymi łatwo można manipulować. Postrzegam osoby chore (bo uważam anoreksję za chorobę, choć niektórzy chcą uciec od tego określenia) na anoreksję jako takie, które za wszelką cenę chcą dopasować się do otoczenia, często są to bardzo ambitne kobiety/dziewczyny, których nie zadowala drugie miejsce - zawsze chca wygrywać.

Co do samego jedzenia, a raczej rezygnacji z niego to wydaje mi się, że jedzenie jest tylko "narzędziem". Anorektyczki nie zawsze odczuwaja obrzydzenie do jedzenia o czym może świadczyć fakt, że po wyleczeniu anoreksji kobiety często chorują na bulimię. Zaobserwować można taką ewolucję zaburzen odżywiania.
Uważam, że nie można szufladkować anoreksji jako choroby psychicznej ponieważ jest ona w jakiś sposób reakcją na odrzucenie społeczne. Spotkałam się z określaniem anoreksji jako formy buntu przeciw jedzeniu, ale wydaje mi sie, że jest dokładnie na odwót powoduje ją chęć dorównania, bycia równie dobra i piękną. Wiąże się również z chęcią poprawy swojego dotychczasowego życia. Efekty niestety nie są takie.

86

Nie pochwalam pro- ana, a TV to tylko jeden z przykladów. Przecież i tak do końca nie wiadomo co tak na prawdę jest głównym bodźcem popychającym ludzi do takich czynów. Myślę, że u każdego są one różne.

87

Tomku zgadzam się z Tobą, że nie istnieje jeden czynnik powodujący anoreksję raczej powiem, że to różne wydarzenia, czynniki powodują, że kobiety dokonują takiego wyboru, pseudo-alternatywy. Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam, ale czy sugerujesz, że ja popieram pro-ana i tego typu strony?

88

Napisałem, że nie popieram pro- ana, żebyś przypadkiem nie pomyślała że jest odwrotnie. Nic nie sugeruję.

89

Anoreksja jest złożoną chorobą i wiele czynników wpływa, że się pojawia. Nie można powiedzieć że chodzi głównie o wygląd - chociaż to też jest ważne, ale myślę, że głównie chodzi o chęć udowodnienia innym że "nie jestem taka zła i do niczego jak myślicie", a także o bezwarunkową akceptację i o miłość której najczęściej dziewczynom brakuje.

90

91

92

Dobrze zrozumiałem. Wiedziałem, że nie chdziło o takie znaczenie, ale odpowiedziałem tak specjalnie. Czasem trzeba uważać na słowa, bo każdy mógł to zrozumieć właśnie seksistowsko.
Myślę, że każdy przypadek anoreksji jest inny. Trudno powiedzieć, czy mają jakieś problemy np. z rodziną, czy tylko z tym że chcą wyglądać idealnie. Pewnie niektóre tak, ale pewnie też niektóre nie mają ich w ogóle.

93

Ups... :oops: Zgadza się, że zanim coś się napisze trzeba dwa razy to przemyśleć. Ktoś może się obrazić. Mam nadzieję, że nie uraziłam Twojego ego.

94

Sugeruję żeby wrócić do tematu, a nie zastanawiać sie czy źle czy dobrze sie zrozumielismy. :smile: Chciałabym się od Was dowiedzieć czegoś na temat pomocy, bo bardzo łatwo można stracić kontakt z chorą na anoreksję dziewczyną no i nie łatwo go wcale nawiązać. Zauważam nieufność i nawet niechęć do rozmów bo przecież pomagając równocześnie szkodzimy (bo chcemy żeby wróciły do racjonalnego odżywiania).

95

Pomóc chorej dziewczynie może tylko psycholog. Od najbliższych osób wystarczy jedynie wsparcie, zrozumienie i akceptacja. Jednak bez pomocy psychologa, a czasami psychiatry, nie da się pokonać choroby. Na pewno nie można kontrolować, nie można krytykować. Należy dostrzegać wszystkie pozytywne momenty w życiu chorej i umiec zwrócić jej uwagę na nie. Przede wszystkim jednak to chora osoba musi bardzo chcieć wyzdrowieć, bo inaczej to nic z tego nie wyjdzie. Jeżeli chce czuć się lepiej z samą sobą, zrobi wszystko aby poprawić swoją sytuację. Zwykle jednak chorej dobrze jest z chorobą i nie chce się leczyć. Mnie wydaje się, że jestem już zdrowa, ale coś jednak pozostało - chęć schudnięcia za wszelką cenę, zwłaszcza, że przez psychoterapię przytyłam 20 kg w ciagu 5 lat. Może to i wcale nie jest tak dużo - dla mnie jednak jest bo mam w tej chwili nadwagę. Pomimo, że leczę się już długo to jednak częstotliwość wizyt była różna i zdaje sobie sprawę, że nie rozwiązałam do końca swoich problemów, a zwłaszcza jednego - nie lubię swojego ciała i nie wiem co zrobić aby je polubić. Staram się jednak z całych sił. Ostatniio nawet zakupilam dwie książki psychologiczne dotyczące akceptacji swojej osoby. Mam nadzieję, że wszystko sie ułoży i bedę mogła napisać, że jestem szczęśliwa.

96

Proszę mi wybaczyć, że się wypowiadam nie przeczytawszy wszystkich postów, lecz chcę się tylko odnieść do anoreksji jako choroby psychicznej. Otóż anoreksja nie jest żadną chorobą psychiczną.
Jest to zaburzenie osobowości i jednocześnie tendencje samobójcze, ale to pominę, a wyjaśnię dlaczego nie jest chorobą. Bowiem choroba psychiczna to psychoza, w różnych postaciach, i każda z nich zawiera w sobie zawsze pewne fenomeny, jakie nie występują w innych zaburzeniach emocjonalnych i anoreksji, należą do nich: omamy, urojenia, autyzm, zaburzenia świadomości, degradacja osobowości, derealizacja i wiele innych. W klasyfikacji chorób psychicznych i zaburzeń, choroby psychiczne zajmują tylko ok 10%, reszta to zaburzenia.
pozdrawiam
Jarek

Jarek

Nie ma co wybaczać. Dokonałeś ważnej i mam wrażenie koniecznej uwagi. Faktycznie, w całej tej dyskusji mówiliśmy o chorobie (przyznaję, że też zaliczam się do tej grupy) vs. stylu życia, podczas, gdy w istocie powinniśmy mówić o zaburzeniu vs. stylu życia. Przyznaję, że popisałem się tu brakiem kompetencji z zakresu psychologii klinicznej. To dość ważne przeoczenie.
Skoro już jednak zdecydowałeś się Jarku wypowiedzieć to może ustosunkujesz się też do zasadniczego problemu postawionego w tym temacie. Bartek i Tomek raczej już tutaj nie zaglądają (a przynajmniej nie logują się), ale dyskusja pozostała częsciowo w zawieszeniu. Zatem czy Twoim zdaniem jako praktyka anoreksję można traktować jako specyficzną formę stylu życia jednocześnie zaprzeczając jakoby było to zaburzenie funkcjonowania psychicznego?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

98

Hej Maciek,
Odpowiem krótko: nie jest to styl życia, bo anorektyczka nie ma na to wpływu i nie jest to jej wolny wybór, który może sama w każdej chwili zmienić, a co więcej, sama o tym dobrze wie. Wiele z tych dziewczyn jest świadoma braku kontroli i choroby. Tu chodzi też o subtelne różnicowanie, nie każde głodowanie to anoreksja (np u chudej dziewczyny która przestała jeść). Miałem też przypadek dziewczyny, która nie jadła i straciła miesiączkowanie na ponad 4 miesiące zanim się zgłosiła do poradni. Było to spowodowane stresem, po dwóch miesiącach miesiączkowanie powróciło. Tak więc, również utrata miesiączkowania nie jest wystarczająca do postawienia diagnozy anoreksji.
pozdrawiam
Jarek

Jarek