Temat: Postawy i ich zmiana

Piszę pracę magisterską na temat: "Zmiana postaw wsród żołnierzy zawodowych w aspekcie przystąpienia Polski do NATO" Temat jest dość ciekawy ale z drugiej strony trudny, ze względu na niedobór literatury. W swoich poszukiwaniach odnalazełem:
S. Mika - Psychologia społeczna;
E. Aronson - Psychologia społeczna, serce i umysł;
T. Mądrzycki - Psychologiczne prawidłowości kształtowania się postaw;
Wiadmo, że z tak skromną bibliografią nie jest możliwa dogłębna analiza i rozwiąznie  problemu. Tym bardziej, że literatura ta jest z lat 70, 80-tych. Poszukuję nowego materiału, który pozwoliłby mi na rozszerzenie poglądów w tym zakresie i zamknięcie części teoretycznej.
Równie ważne dla mnie są pozycje  dotyczące procesu badań, doboru metod, technik, narzędzi badawczych (np: konstruowanie pytań do ankiety).
Być może ktoś z Was zajmował się postawami i ich zmianą? Jeżeli mielibyście jakieś sugestie będę bardzo wdzięczny.

2

Odp: Postawy i ich zmiana

3

Owszem, zdziwienie Twoje mogłoby być uzasadnione Hypnos gdybyś trafnie ocenił, że studiuję psychologię, ale niestety tak nie jest nad czym osobiście ubolewam. Być może teraz Cię zadziwię - jestem studentem pedagogiki a temat, który wybrałem  stanowi  chęć sprawdzenia czy tak naprawdę żołnierze po przystąpieniu do NATO zrewidowali swoje oceny (nastawienie) i co tak naprawdę miało na to wpływ tym bardziej, że jestem żołnierzem zawodowym raczej nowego pokolenia i chyba inaczej postrzegającym otaczający nas świat.
Jestem raczej czytelnikiem, którego zaciekawiły niektóre z regół rządzących umysłem człowieka i jego działaniem pod wpływem czynników zewnętrznych a nie wziętym studentem psychologii.
Wiem również, że E. Aronson nie jest jedynym autorem "Psychologii społecznej. Serce i umysł" a za to, że pominąłem T. D. Wilsona, M. R. Akerta przepraszam wszystkich, którzy poczuli się urażeni. Uspokoję Cię również Hypnos, że w życiu przeczytałem dużo więcej książek niż jak zasugerowałeś trzy.
Dziękuję Ci Hypnos za obszerną literaturę.
A innych forumowiczów proszę o sugestie dotyczące mojego tematu.

4

aya

5

Jeśli jesteście zainteresowani to w 2004 roku pisałam pracę magisterską na temat negatywnych postaw wobec pracy. Wykorzystałam dośc bogatą bibliogafię dlatego chętnie prześlę spis lektur tym, którzy się do mnie zgłoszą na e-mail beatus1@gazeta.pl. Może coś sobie z tego wybierzecie