1

Temat: Miłość jako temat pracy magisterskiej

Witam wszystkich. Bardzo często odwiedzam tę stronę, ale na forum jeszcze nie zaglądałam. Aż mnie przycisnęło... :nod: Stanęłam przed koniecznościa wybrania tematu pracy magisterskiej. Oczywiście promotor uprzedził mnie, że musi spełniać 3 warunki:
1. dostępne materiały,
2. co najmniej 2 narzędzia badawcze,
3. musi mnie interesować.
Ja wiem tyle, że interesują mnie zagadnienia psychologii społecznej. Chciałam pisać o wypaleniu zawodowym, ale u mnie w Częstochowie nie ma materiałów - bardziej psychologia pracy. Pomyślałam, że miłość to ciekawy i niewyczerpany temat, ale nie mam pomysłu na konkretny temat. Czy mogę liczyć na jakieś sugestie forowiczów??? Bardzo proszę o pomoc.

aya

2

Odp: Miłość jako temat pracy magisterskiej

Miłość to bardzo ciekawy temat nie tylko dla psychologów. Przedmiotem zainteresowania psychologii jest od jakiegoś czasu, ale nie wiele na jej temat ustalono. Oczywiście najbardziej sensowne i znane są teorie Sternberga i Wojciszke (który nawiasem mówiąc zmodernizował koncepcję Sternberga). Przypomnę tylko, że wg Sternberga miłość składa się z trzech procesów: namiętności, zaangażowania i intymności. Wojciszke wplótł w to przywiązanie, które chyba lepiej pasuje do całokształtu niż zaangażowanie, które można odbierać naprawdę szeroko i do niczego konkretnego nas ten termin nie przybliża. Namiętność wygasa najwcześniej.
Oczywiście jest jeszcze cała masa innych teorii - Lee, Bardisa czy Iry Reiss.
W każdej z tych koncepcji jest co badać, ponieważ wszystkie one mają charakter konstytucjonalny i dzielą miłość na kilka składowych, których relacje względem siebie nie zostały w sposób wyczerpujący opisane.
Jednak jeśli starczy Ci sił, wiedzy i ambicji, to proponuje postarać się o własną koncepcję miłości. Zadanie nie jest aż takie trudne, a żadna z tych, które istnieją szczerze mówiąc mnie - badacza emocji i motywacji, nie przekonują. Potrzebne jest ujęcie zdecydowanie bardziej eklektyczne, choć być może to temat na pracę doktorską a nie magisterską, ale do odważnych świat należy wink

3

Hej. Bardzo dziękuje za odpowiedź. :nod: Nie czuję się na siłach żeby sięgać aż tak wysoko...ale może kiedyś :grin:  Mnie ten temat też wydaje się ciekawy i myślałam żeby sformułować go jako: Rola miłości w życiu kobiet lub wizja idealnego związku w pojęciu kobiet tylko nie wiem czy to nie za szeroko :?: A skoro specjalizujesz się w MOTYWACJI to może masz pomysły na jakiś innowacyjny temat, niezatrudny dla studenta :?:  :grin:  Myślę, że literatury jest dużo tylko nie wiem jak z narzędziami badawczymi (będą 2) i czy jest trudno zbadać poziom motywacji. Narazie jestem w fazie poszukiwań podczas gdy większość moich koleżanek ma już temat :cry:  Obiecuję przemysleć każdy pomysł. Pozdrawiam

aya

4

Źle by było, gdybym podał Ci tenat Twojej pracy magisterskiej, który Ty później Mayu byś zaakceptowała lub nie.... sama powinnaś na to wpaść, ja mogę ze swojej strony jedynie naprowadzić Cię na coś ciekawego.
Napisałaś, żeby naprowadzić Cię na zagadnienia związane z motywacją... ale motywacją do czego? Jeśli ta motywacja ma dotyczyć miłości, to jest w czym wybierać - motywacja do wchodzenia/wychodzenia w związek/ze związku, motywacja do zachowań seksualnych w procesie miłości (nawiasem mówiąc ciekawe badania mogłyby z tego być  :nod: ), motywacja do utrzymania namiętności u siebie i/lub partnera itp.
Cała masa możliwości - nic tylko brać i badać smile

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

6

Zgadza się Maćku, nie neguję tego wink chodzi jednak o to, że przywiązanie można spokojnie traktowac jako składową zaangażowania, a całe zaangażowanie w ogóle traktować jako proces równoległy, ale niekoniecznie związany stricto z miłością - bo jest to strasznie ogólne pojęcie, a wiadomo, że im lepsza teoria, tym precyzyjniejsze są jej składowe. Zatem zaangażowanie tak, natomiast nie jako cały proces a wyodrębnienie z niego elementów pasujących do uczucia miłości o którym mówimy.

7

Cieszę się, że ten temat wzbudził takie zainteresowanie. Ale mam kolejne pytanie: jakich narzędzi badawczych można tu użyć :?:  Im więcej czytam tym bardziej skłaniam się ku czemuś mniej skomplikowanemu jak np. POSTAWY MŁODZIEŻY WOBEC NARKOMANI. Czy orientujecie się jak jest z literaturą?? I jakie narzędzia badawcze można tu użyć?? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź. :smile:

aya

W innym temacie widziałem, że jednak zmieniasz temat na ten, który podałaś. Szkoda, bo miłośc wymaga nadal wielu analiz. Jeśli natomiast chodzi o postawy wobec narkomanii to mam narzędzię, które kiedyś wykorzystywałem do szeroko zakrojonych badań w Bydgoszczy. Jest to kwestionariusz badający w swej istocie, jak obywatele podchodzą do problemu narkomanii, jakie mają w związku z tym postawy, jakie stereotypy i w końcu jaka jest ich gotowość do niesienia pomocy uzależnym (dotycząca ich własnych działań oraz np. pojawienia się na ich osiedlu takiego ośrodka). Jeśli będziesz zainteresowana to prześlę Ci go w ciągu kilku dni (chodzi o to kiedy znajdę czas na przeszukanie swojego archiwum).

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

9

Chciałabym wznowić wątek, ponieważ temat mnie ciekawi i mam podobny dylemat co koleżanka. Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc.