1

Temat: Umysł Społeczny

Wheeler, Forgas i Williams stworzyli bardzo ciekawe dzieło łączące w sobie tradycje i nowoczesność. Tradycje - bo nawiązują do teorii i badań już znanych, nowoczesność - bo przedsawiają nowe wyniki badań i ich kierunki w psychologii społecznej. Całość stanowi spójną koncepcję "Umysłu społecznego", a zawarte w niej teorie są w oparciu o badania, które zostały przeprowadzone z metodologiczną poprawnością i dały możliwość stosowania w większości przypadków pomiarów twardych, ilościowych. Minusem zdaje się być jedynie to, że choć przystępnie napisana, zawiera wiele skomplikowanych terminów i odniesień do teorii, które powodują, że nie jest ona książką dla osób rozpoczynających dopiero swoją przygodę z psychologią.

Odp: Umysł Społeczny

Brzmi interesująco. Nakładem jakiego wydawnictwa ukazała się ta publikacja? Orientujesz się ile kosztuje ta książka?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

4

Książka rzeczywiście wydana jest przez GWP(jak wiekszosc pozycji psychologicznych w POlsce) , jest to seria "Psychologia z górnej półki" i rzeczywiście na to miano zasługuje. Poza merytoryczną wartością, 425 stron niemal samego tekstu (od czasu do czasu pojawia się jakaś tabela lub wykres) dodatkowo zniechęca osoby, których wiedza na temat psychologii społecznej jest szczątkowa lub żadna.
Recenzentami są dwaj najwybitniejsi polscy psychologowie społeczni - prof. dr hab. Dariusz Doliński oraz prof. dr hab. Bogdan Wojciszke.

5

Skoro piszecie, że książka jest godna uwagi to może warto by było poświęcić jej stałe miejsce w portalu.

Myślę o tym, żeby stworzyć osobny dział na stronie dotyczący literatury, umieszczalibyśmy tam ładne i zwięzłe opisy książek łącznie ze zdjęciami okładek plus link do forum do miejsca, w którym toczyła się dyskusja na temat książki.

Co Wy na to? Czy ktoś pokusi się o recenzję?  :mrgreen:

6

Recenzję, która nie jest streszczeniem masz na myśli Darku jak rozumiem? Myślę, że to można zrobić.....powiedz na kiedy potrzebujesz recenzji, a ktoś Ci na pewno ją podeśle.  :brwi:

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

8

Hmm, wiem, że to nie miejsce, ale i tak postanowiłem odnieść się do Twojego sprzeciwu Maćku. Oczywiście mając na myśli dwóch najwybitniejszych, nie miałem na myśli najwybitniejszych w historii a najwybitniejszych obecnie. Dlaczego są najwybitniejsi:
1) po pierwsze: ich badania są w większości przypadków niemal doskonałe (zawsze się znajdzie jakaś rysa - nie ma badań idealnych) - świetnie dobrane procedury badawcze, przejrzystość manipulacji zmiennymi i klarowność wyników;
2) po drugie: osoby posadające olbrzymią wiedzę, doskonali wykładowcy, szybko wiążący fakty, cenieni przez większość najwybitniejszych polskich psychologów;
3) po trzecie: jedni z nielicznych polskich psychologów znanych na świecie, któych badania się cytuje. Poza nimi na świecie pojawiają się jeszcze tylko artykułu Strelaua, Reykowskiego czy Nęcki w większych ilościach (być może można tu dodać jeszcze dwa, trzy nazwiska - ale jeśli nawet o kimś zapomniałem to nie więcej niż o dwóch osobach)
4) po czwarte: tytuły profesorskie uzyskali stosunkowo wcześnie (Doliński najwcześniej w historii polskiej psychologii), czym nie wielu może się pochwalić.
5) po piąte: możemy się od nich póki co jedynie uczyć.
:smile:

Jeśli Darek sprostuje, jak rozumie recenzje, to z pewnością napiszę.  cool

9

10

11

Jurku - podpisuje się pod Nowakiem  wink