1

Temat: Badania międzykulturowe a psychologia społeczna.

2

Odp: Badania międzykulturowe a psychologia społeczna.

Problemem międzykulturowej psychologii jest to, że zamiast replikować możliwie wszędzie i jak najszerzej badania, to na ogól przeprowadza się je tam, gdzie się ma okazję akurat wyjechać. Prowadzić to może do braku systematyzacji i mało uniwersalnych wniosków odnośnie uniwersalności/specyficzności danego zjawiska psychospołecznego.
Większość badań stara się replikować, ale wciąż jest spore poletko dla dociekań badaczy.
Czy warto replikować badania?
Myślę, że tak, ponieważ już wiele z nich wykazało, że pewne mechanizmy znacznie się różnią w jednych kulturach od innych - choćby na wymiarze indywidualizm/kolektywizm między kulturami wschodu a zachodu dokonywanie atrybucji - na zachodzie dyspozycyjnych glownie, na wschodzie juz blizej psychologii spolecznej naukowej bo atrybucji sytuacyjnych przewaznie.
Jedynym problemem staje się postępująca globalizacja, bo w jej obliczu być może za n-lat nie będzie już po co replikowac badań w perspektywie międzykulturowej.

3

Ciekawe...

Ale czy globalizacja nie jest wpływem jednej kultury na resztę?

Globalizacja nie tworzy nam nowej kultury, niczym języka "esperanto".
Ona to prowadzić może do akulturacji, która jest także ciekawym mechanizmem do badań.

Hypnos - problemem międzykulturowej psychologii są zawsze pieniądze. smile

Dziwi mnie jednak jedna sprawa - indywidualizm-kolekwytizm - bardziej oklepanej teorii w psychologii jeszcze nigdy nie poznałem (jeżeli chodzi o międzykulturowość). smile

Ale abstrahując od braku pieniędzy i idealizując sytuację badaczy - warto sprawdzać teorie "głównego nurtu" psychologii społecznej w kontekstach innych kultur?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

5

Czy macie pomysł na jakieś badania międzykulturowe? Mam możliwość przeprowadzenia ich we Włoszech, ale nie mam pojęcia czym mogłabym się zająć. Pod wzgledem jakich cech można by porównać Polaków i Włochów? Chyba za dużo o tym myślę i dlatego nic nie przychodzi mi do głowy. Totalna pustka...myśli nieuczesane. Szukam inspiracji i proszę o pomoc...

6

Sprawdź czy Włosi to "narzekacze" tacy, jak my Polacy....
Zbadaj na przykład czy Włosi codziennie czują się gorzej niż zwykle, czy lepiej niż zwykle.
A. Szmajke dowodził niedawno, że Polska jest kulturą honoru - mimo, że porównania z Włochami jakieś prowadził, to jednak wielu ich nie było i może warto się przekonać jak to wygląda w regionie, w którym się znajdujesz?
W każdym razie najlepiej wziąć na tapetę coś, co zostało przez psychologów określone jako specyficznie polskie.

7

Dziekuję Ci za odpowiedź bardzo. Jeśli jeszcze coś wpadnie Ci do głowy, proszę, napisz tutaj. Muszę zbadać coś, co można zanalizować za pomocą testów, etc. Powinnam mieć też literaturę. Myślę o tym każdego dnia, przed zaśnieciem i po obudzeniu. Zastanawiałam się też nad depresją. We Włoszech staje się ona narodowym problemem, dlaczego? W kraju ludzi - wydawałoby się szczęśliwych , słonecznych. Nie wiem i jeszcze raz nie wiem. Chcę podjąć temat ważny. Chcę włożyć w tę pracę wysiłek i pisać ją z pasją. Chcę żeby miała sens... buh..