Temat: [prakt] Czy NLP jest warte uwagi psychologów?
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Psychologia-Społeczna.pl - Forum → Stosowana psychologia społeczna → [prakt] Czy NLP jest warte uwagi psychologów?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Hypnos. Ja wiem co to jest NLP, ale dziękuję za profilaktyczne rozwinięcie skrótu. Chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi :smile: Napisałam tylko o tym że denerwuje mnie ta maniera skrótów w naukowym języku. I mimo, że mnie denerwuje z różnych powodów (między innymi dlatego, że ludzie często nie rozumieją co kryje się pod skrótem) muszę się na nią zgodzić bo tak jest i już...
Kiedy z kimś rozmawiasz - on nie ma w głowie wyszukiwarki google ![]()
Moim zdaniem jest warte, bo daje jakąś alternatywę. Gdy przychodzi do Ciebie pacjent i mówi, że np. ma fobię społeczną to masz kolejną, skuteczną metodę do pracy z nim.
Jeżeli coś działa to czemu tego nie stosować? Kiedyś ludzie jedli tylko polopirynę, bo działa, a teraz jedzą Apapap, Ibuprom itd bo też działają.
Czy jest warte uwagi? na pewno.
W jakich aspektach jest warte? Pierwszy to kontakt z klientem, prowadzenie, ustalanie celu, działanie na polu nieswiadomości, i co wg mnie najważniejsze rozpoznawanie struktur językowych i tego 'jak' człowiek mówi, a nie 'co'(rozpoznawanie strategii - Christina Hall), w jaki sposób ktoś organizuje sobie rzeczywistość i jak na podstawie osobistej strategii dojść do oczekiwanego celu (zmiany), z pewnością nie ma tu obecnej analizy przeszłości; z pewnością sprawdza się przy coachingu, czy do każdego klienta jesli chodzi o terapię - nie wiem nie sprawdzałam (jeszcze
) choć wierzę, że do każdego, który ... chce zmiany. Pewna pani psycholog z długim (20 lat) stażem na takie pytanie wątku jw odpowiedzała mi, że nigdy nie pracowała inaczej, a ma widoczne sukcesy. Najlepiej sprawdzić i doświadczyć.
Czy wszystkie te techniki działają? Na mnie nie
Osobiście nie polecałabym p.Batko i jego książek i tego typu kursów.
Jestem masterem (będę kontynuować) i jestem z tego dumna, choć bez jakiegoś szczególnego podniecenia - sceptycyzm powinien być przy każdej metodzie, widzę mnóstwo możliwości. Sama dokonałam naprawdę wielkich zmian w swoim życiu i ciągle eksperymentuje i wszystko z zachowaniem ekologii - etyki jest dobre, bo tak naprawde zawsze wpływamy na siebie ciałem mową itd.
I dzięki (zmiany w moim życiu) NlP jestem obecnie studentką psychologii i tak oto spełnia się moje marzenie.
pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Psychologia-Społeczna.pl - Forum → Stosowana psychologia społeczna → [prakt] Czy NLP jest warte uwagi psychologów?