Temat: Manipulacja a techniki wpływu społecznego.
Jakie są róznice definicyjne między tymi pojęciami. Dlaczego coś jest manipulacją, a nie wpływem społecznym? Jakie są techniki wpływu społecznego a jakie manipulacyjne?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Psychologia-Społeczna.pl - Forum → Ogólnie o psychologii społecznej → Manipulacja a techniki wpływu społecznego.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jakie są róznice definicyjne między tymi pojęciami. Dlaczego coś jest manipulacją, a nie wpływem społecznym? Jakie są techniki wpływu społecznego a jakie manipulacyjne?
Manipulacja i techniki wpływu społecznego są pojęciami bardzo zbliżonymi. O ile techniki wpływu społecznego zakładają świadome działania mające na celu uzyskanie korzyści osobistych bez wiedzy osoby indagowanej, to przyjmuje się, że "ofiara" techni nie odnosi, lub odnosi bardzo niewielkie straty. W przypadku manipulacji zakłada się, że "ofiara" poniesie szkody a manipulator nie musi na tym nawet niczego zyskać.
Mimo wszystko wielu psychologów posługuje się tymi terminami zamiennie i nie ma się im co dziwić. Po pierwsze nie mamy często zupełnej świadomości czy wywierając na kogoś świadomy wpływ on nie poniesie żadnej straty - więc jak opisać to, co zrobiliśmy przed chwilą? Po drugie to rozróżnienie zostało - mam wrażenie - wprowadzone dlatego, żeby nie kłuło w oczy ani uszy. MAnipulacja kojarzy się ludziom jednoznacznie nagannie pod względem moralnym, żeby tego uniknąć stosuje się łagodniejszy termin. Tymczasem Ludzie wywierają na siebie wpływ na codzień, a to czy robią to świadomie czy nie nie powinno mieć tutaj żadnego znaczenia - w końcu jeśli wiem jak dobrze gotować, bo się tego nauczyłem i przez to mam większe szanse na zostanie kucharzem w renomowanej restauracji niż ktoś kto tego nie umie, to czy postępuje niemoralnie? Techniki wpływu są takimi samymi narzędziami jak narzędzia kucharskie i ich stosowanie nie musi mieć negatywnych koniugacji.
Wpływ społeczny jest dla mnie czymś naturalnym, nawet często nie uświadamiamy sobie, że cały czas wywieramy wpływ na innych. Natomiast manipulacja to według mnie instrumentalne traktowanie drugiego człowieka w celu osiągniecia własnych korzyści, co najważniejsze: nie wyrażonych wprost.
Ale może z drugiej strony manipulacja też jest jakąś formą wpływu?? Przecież tutaj też wywieramy wpływ tyle całkiem swiadomie i z premdytacją...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Psychologia-Społeczna.pl - Forum → Ogólnie o psychologii społecznej → Manipulacja a techniki wpływu społecznego.