1

Temat: Empowerment

Odp: Empowerment

Dlatego właśnie jestem zaszczycony mogąć Cię tutaj gościć Joanno. Idealnie dobierasz tematy, a wśród nich także i ten. Przyznam się, iż ja również nie wiem za bardzo co z tym pojęciem zrobić. Niby się o tym pisze. Niby się to bada (ostatnio czytywałem artykuły, w których empowerment wiązany był z zachowaniami politycznymi). A jednak na gruncie polskiej psychologii społecznej, jak i psychologii w ogóle, nadal mówi się o tym zjawisku dość niewiele.
W tym miejscu warto byłoby się zastanowić dlaczego. Być mozę nie jest to po prostu zmienna, która wykraczałaby poza znane nam już pojęcia. Być może zamiast opierać się o konceptualizację empowermentu warto pozostać przy poczuciu umiejscowienia kontroli (LOC) lub po prostu przy przekonaniach dotyczących relacji wpływów. Prawdopodobnie błądzę, ale naprawdę nie do końca rozumiem co dokładnie opisywać ma to pojęcie i w jakim dokładnie zakresie wybiega ono poza znane nam już zjawiska.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

4

5

Jesli chodzi o biznes-Nic innego jak w wielkim skrocie technika manipulacji polegajca na odpowiednim dowartosciowaniu pracownika poprzez odpowiednie ugruntowanie w nim przekonania o wlasnych mozliwosciach, sile przebicia etc. nic nowego o pieknej anglojezycznej nazwie stosowana od zarania dziejow.Empowerment kolejny odkurzony stary temat na ktorym napewno zarobi wielu"specjalistow".

Jasne Slave, ale w biznesie właśnie o to chodzi, aby coś się dobrze sprzedawało. Nawet wiedza musi być opakowana ładnie i podana z przystawkami (oczywiście bezpłatnymi), aby stanowiłą atrakcyjny produkt. Sam doświadczam tego widząc, co dzieje się na rynku szkoleniowym i jak banały lub mity sprzedawane są tak, że odbiorcom wydaje się, iż poznali najbardziej skrywany i wyjątkowy "Sekret" (zbieżność z filmem i z książką nie jest tutaj przypadkowa) Tutaj pełna zgoda.

Empowerment wyszedł jednak od czegoś innego - o ile dobrze przypominam sobie wykłady, w których uczestniczyłem - tj. od zastosowania go w budowaniu poczucia sprawstwa u społeczności lokalnych. Wówczas - mimo, że nadal możemy go nazwać techniką wpływu społecznego - jego "odkurzenie" i wprowadzenie tej strategii do praktyki pracy ze społecznościami może przynieść także korzyści niekomercyjne.

7

Chodziło mi przede wszystkim nie o "odkurzenie" strategii ale o wdrażanie czegoś co od lat kupowaliśmy, a po jakimś czasie konsumujemy  pod inna nazwą. Absolutnie zgadzam się z Tobą i nawet jestem pewny że ta technika (dla mnie  pozostaje jedną z technik manipulacji) może wnieść wiele świetnych rezultatów w pracy ze społecznością zarówno zwykłych jednostek jak i może być wspaniałym narzędziem w rękach nie tylko psychologów ale także w instytucjach pomocy społecznej itp. Narzędzie które od kilku lat( tu myślę wyłącznie o biznesie) używałem nieświadomie smile a skutek jego działania był rewelacyjny, "dziś" nazywam empowerment ...Zostawmy "odkurzanie" ,ja osobiście chętnie bym się dowiedział jak nasze "cudo" wykorzystać  precyzyjnie w terapii indywidualnej?
Pozdrawiam
Slave

W terapii indywidualnej powiadasz? Przyznaję się bez bicia, że specjalistą od terapii nie jestem, ale przejmując nieco Twoją krytykę dotyczacą "odkurzania" staryh dobrze znanych strategii, przypuszczałbym, że to, co jest istotą empowermentu (tj. budowanie poczucia sprawstwa poprzez włączenie grupy/osoby w określony proces) funkcjonuje już jako idea w wielu szkołach terapeutycznych. Wielu specjalistów z tego zakresu podkreśla wierokrotnie, że do skutecznej terapii niezbędne jest włączenie pacjenta w aktywne działania służące terapii, co w konsekwencji buduje w nim poczucie sprawstwa i odpowiedzialności za swój los.

Podsumowując: uważam, że w wymiarze jednostkowym jest to jeszcze bardziej oklepana strategia, niż w wymiarze grupowym.