Niektórzy z nas mają jednak tzw lateralizację skrzyżowaną. Niektórzy specjaliści (np. prof. M. Bogdanowicz) twierdzą, że lateralizacja skrzyżowana oko - ręka (czyli dominuje lewe oko i prawa ręka albo odwrotnie) powoduje trudności w pisaniu i czytaniu.Jako praktyk zgadzam się z tym, że często osoby ze skrzyżowaną lateralizacją mają trudności z określeniem schematu ciała, strony prawej i lewej, a później problemy z orientacją przestrzenną. Zdarza się, że mylą podobnie wyglądające litery. Mają problem z koordynacją wzrokowo - ruchową i np niezbyt czytelnie piszą.
Jestem psychologiem i sama mam lateralizację skrzyżowaną (lewe oko, ucho, prawa ręka).Moja ręczność ustaliła się szybko, nie byłam nigdy oburęczna czy leworęczna. Co do określania schematu ciała i strony, to do dziś mam z tym ogromne problemy. Koordynacja wzrokowo-ruchowa to także moja pięta achillesowa (np.zajęcia z aerobiku - dla mnie "masakra"). Jednakże nigdy nie miałam problemów z czytaniem i pisaniem (jedynie pamiętam mylenie głosek dźwięcznych i bezdźwięcznych na końcu wyrazu, co może sugerować pewne niedostatki w percepcji słuchowej). Jednak brak problemów z czytaniem i pisaniem to wynik (śmiem twierdzić) mojej ogromnej pracy, ambicji i wsparcia ze strony rodziców. W "tamtych" czasach dzieciaki funkcjonowały zupełne inaczej - nie było wszechobecnej telewizji, tanich i łatwodostępnych zabawek (w więc wyobraźnia pracowała pełną parą)etc. I inna była motywacja do nauki, do pracy nad swoimi słabymi stronami.Kiedy jako studentka odbywałam praktyki we wspomnianej już wyżej instytucji jaką jest PPP, niesamowitym zdawał mi się fakt, że dziki tłum nastolatków, który szturmował poradnię, by zdobyć zaświadczenie, nie był w stanie (a przynajmniej jego większa część) przejść przez wstępne "sito" czyli test na znajomość zasad ortografii. Obserwacja kolejnych prób tych samych osób była dla mnie żenującym doświadczeniem i niesamowitą stratą czasu!!!Prawdziwych głębokich zaburzeń jest bardzo mało, ale czas który psychologowie i pedagodzy mogliby poświęcić na dogłębną diagozę i skuteczną terapię, jest legalnie marnotrawiony przez tabuny nieuków, leniuchów i symulantów!!!